Leestijd: 4 min
Easy tweaks voor meer langdurige energie
Als je langdurig te weinig energie hebt, dan heb je last van fatigue. Wat kan je daaraan doen? Nou, sommige van deze oorzaken heb je zo gefikst, andere vergen langdurige veranderingen van levensstijl.
10 oorzaken van chronische vermoeidheid en tips voor meer energie. Kick it!
1 Chronische stress
Langdurige stress kan leiden tot allerlei fysieke en emotionele klachten. Te veel stress maakt je lichaam vatbaarder voor ziekte, hoofdpijn, pijnlijke spieren en anxiety. Zaak om dit aan te pakken dus, bijvoorbeeld met ademhalingstechnieken, meditatie, sport, massage, yoga of tai chi.
2 Te veel energy drinks
Laat dat blikje liever staan als je meer energie wilt. De boost die je krijgt van een energiedrankje is van korte duur. Het hoge cafeïne en suikergehalte zorgt ervoor dat je juist meer moeheid ervaart zodra het is uitgewerkt. Drink liever water, thee, green juice of een proteïne-shake. Een bakkie koffie is ook een goed idee, maar hou het bij eentje als het effe kan.
3. Te weinig beweging
Geen puf om te sporten? Think again. Fysieke inspanning heeft een positieve uitwerking op fatigue. In een Nederlands onderzoek uit 2016 gingen studenten met fatigue op een 6-weekse sportprogramma. De studenten hadden minder last van moeheid en herstelden sneller. Twaalf weken na het onderzoek, sportte tachtig procent van hen nog steeds. Ze sliepen inmiddels ook stukken beter.
Een ander onderzoek uit 2013 wees uit dat twintig minuten sporten op een lage tot gemiddelde intensiteit mensen meer energie gaven. Dus mensen: lekker twintig minuten push-ups, jumping-jacks en swingen met die kettlebell en je leeft weer!
Wat ook kan helpen: stretchen. Dit zorgt voor een betere bloedsomloop. En je bloed zorgt er weer voor dat er zuurstof en voedingsstoffen door je hele lichaam worden gepompt. Best logisch dus dat bewegen zorgt voor meer energie :)
4. Slaapgebrek of slecht slapen
We schreven eerder al eens waarom te weinig slaap funest is. Lees het artikel voor slaaptips hoe je beter kan slapen.
5. Te veel suiker
Een gesuikerde appelflap als ontbijt? Jummie, voor even dan. Suikers zijn geraffineerde koolhydraten, en die vlammen als het ware een shot glucose in je bloedsomloop, zodat je meteen een kick krijgt. Maar als je bloedsuikerspiegel zo snel stijgt, daalt ‘ie ook razendsnel. Voel je je snel weer moe, dan weet je waar het door komt.
6. Te weinig calorieën
Te weinig calorieën betekent te weinig energie. Zo simpel is het. Zorg dat je niet onnodig weinig binnen krijgt. Hier leggen we uit hoe je jouw caloriebehoefte berekent.
7. Te weinig proteïne
Meerdere studies wijzen op een verband tussen proteïne-consumptie en vermoeidheid. Probeer hoogwaardige bronnen van proteïne in je dagelijkse voedingspatroon op te nemen. Met deze tips kan je zeker vooruit.
8. Dehydratie
Als je hard aan het grinden bent in de gym of gewoon in het leven, kan het soms lastig zijn om genoeg water te drinken. Doe het toch maar wel, want water is key om je energielevels op peil te houden.
9. Verteringsproblemen
Heb je last van een opgeblazen gevoel, migraine, hoofdpijn of een prikkelbare darm? Dit kunnen signalen zijn van een kwakkelend verteringsstelsel.
10. B12 tekort
Dankzij z’n rol in je metabolisme, kan vitamine b12 de kans op chronische vermoeidheid verminderen. Het helpt je lichaam met het omzetten van koolhydraten en vetten in energie, kan je cognitieve functies verbeteren, het immuunsysteem ondersteunen en nog veel meer.
Waar het op neerkomt
Chronische vermoeidheid maakt alles minder leuk, maar er zijn manieren om ermee te dealen. Is er geen oorzaak te vinden, dan kan je ook gewoon eens proberen om meer buiten te zijn (twintig minuten per dag doet wonderen), meer zonlicht te absorberen en planten in je werkkamer te zetten. Probeer de bovenstaande tips en hopelijk voel je je snel uitgeruster!
Fitter worden, afvallen of spiermassa opbouwen?
Bestel 2 zakken Orangefit Protein of Orangefit Diet en we begeleiden je met voedingsadvies.