Leestijd: 4 min
Hoe werkt je immuunsysteem?
Ons immuunsysteem is er om ons te beschermen. Ieder dag ruimt je immuunsysteem ziekteverwekkers op en beschermt het je tegen infecties. Hoe je immuunsysteem precies werkt leggen we hieronder aan je uit!
Je immuunsysteem zit met name in je darmen en darmflora en bestaat uit twee delen. Het eerste deel is je aangeboren immuunsysteem en het tweede systeem is je aangeleerde immuunsysteem.
Aangeboren immuunsysteem (natuurlijke weerstand)
Het aangeboren immuunsysteem beschermt je lichaam onder andere tegen schadelijke indringers zoals virussen en bacteriën. Het wordt ook wel natuurlijke weerstand of afweer genoemd.
Je aangeboren immuunsysteem is de eerste verdedigingslinie die ziekteverwekkers moeten overwinnen voordat ze het lichaam binnenkomen.
Voorbeelden van de afweer of natuurlijke weerstand zijn:
- je huid
- maagzuur
- slijmvliezen
- en het grootste gedeelte: de darmflora
Darmflora, goede bacteriën en immuuncellen
Je huid, maagzuur en slijmvliezen helpen dus mee in de strijd om er voor te zorgen dat indringers je moeilijker ziek kunnen maken. Echter is je grootste beschermer je darmflora.
Darmflora en goede bacteriën
Alle bacteriën samen in je darmen noemen we de darmflora. Zolang er voldoende goede bacteriën in de darmflora aanwezig zijn, krijgen de slechte bacteriën minder kans zich te ontwikkelen.
Je darmflora kun je gezond houden door gezond en vezelrijk te eten en door voldoende te drinken. Ook is het belangrijk dat je je weerstand op peil houdt. Tips om je weerstand te verhogen lees je aan het einde van dit artikel.
Immuuncellen
Naast bacteriën zitten er veel immuuncellen in je darm. De immuuncellen zijn een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem.
Ze zitten in het bloed en zijn met name witte bloedcellen. Er zijn meerdere soorten witte bloedcellen, namelijk:
- Macrofagen
- Dendritische cellen
- T-cellen
- B-cellen
Ze hebben elk een eigen taak binnen het immuunsysteem en ze werken vaak samen om een afweerreactie te ontwikkelen.
Je darmflora en je immuuncellen kunnen elkaar helpen en doen dat gelukkig ook! Deze interactie tussen beide heeft een positief effect op je immuunsysteem.
Opgebouwde/aangeleerde immuunsysteem
Naast de algemene afweer, hebben we ook een systeem in ons lichaam dat specifiek reageert op één ziekteverwekker per keer. Onder andere via antilichamen en immuuncellen. Dit noemen we het opgebouwde of aangeleerde immuunsysteem.
Het belangrijkste verschil tussen het aangeboren en het aangeleerde immuunsysteem is dat het aangeleerde immuunsysteem kan herkennen, leren en reageren.
Dit systeem zal niet meteen reageren als het lichaam voor het eerst wordt aangevallen, maar zal zich de ‘vijand’ herinneren en die een volgende keer te lijf gaan.
Een vaccin werkt door dit gedeelte van de afweer te activeren en ons op die manier dus immuun te maken voor ziekten.
Op deze manier kan het immuunsysteem de volgende keer het virus herkennen en zo sneller in actie komen.
Zo versterk je je weerstand
Je weerstand, oftewel je natuurlijke immuunsysteem, kun je op een aantal manieren versterken. In onze blog ‘9 tips om je weerstand te verhogen’ vertellen we je hoe je dit kunt doen!
Fitter worden, afvallen of spiermassa opbouwen?
Bestel 2 zakken Orangefit Protein of Orangefit Diet en we begeleiden je met voedingsadvies.