Leestijd: 4 min
Hoe zorg je ervoor dat je je doel(en) behaalt?
Succes en prestaties gaan hand in hand met het bepalen van doelen. Het bepalen van doelen is een voorwaarde voor het leveren van prestaties. Zijn deze niet gesteld, dan blijven resultaten vaak achter. Met het stellen van doelen creëer je houvast en heb je controle en ben je niet afhankelijk van het toeval. Je laat tenslotte je inkomen ook niet afhangen van een prijs die je misschien gaat winnen in een loterij.
Het stellen van doelen zorgt ervoor dat je controle krijgt over een ogenschijnlijk onoverzichtelijke situatie. Je hebt overzicht. En met dit overzicht krijg je inzicht. Inzicht in de stappen die je moet zetten om door jou gewenste prestaties te kunnen leveren.
Hoe stel je een doel?
Maar hoe doe je dit nu precies, het stellen van doelen? Het eerste wat je je moet afvragen, is hoe snel je je doel wilt bereiken. Wordt het een doel voor 3 maanden, een doel voor 1 jaar of misschien zelfs voor 5 jaar? Er is geen goed of fout.
Wat wel belangrijk is, is dat je goed hebt nagedacht over de vraag wat je precies wilt bereiken. Anders loop je het risico dat je resultaten tegenvallen, je teleurgesteld raakt en je uiteindelijk je motivatie verliest.
Bepaal jouw droomdoel
Mijn advies is daarom altijd te beginnen met het ontwikkelen van een droomdoel. Een ultiem verlangen voor de langere termijn. Stel dat je over 5 jaar fitter wilt zijn dan dat je ooit bent geweest. Een ambitieus, maar ook een vaag doel. Want wat is precies ‘fitter zijn dan dat je ooit bent geweest’ en hoe meet je zoiets?
Toch kan het belangrijk zijn om een dergelijk droomdoel vast te stellen. Want vanuit deze positie kun je terugwerken naar steeds kleinere, meer concrete en goed meetbare doelen. Zo zou een tussenliggend doel je deelname aan de Strongman Obstacle Run in 2017 kunnen zijn. En om dit te concretiseren, koop je in september alvast je deelnamebewijs.
Schrijf je tussendoelen op
Een volgende fase is het opschrijven van alle tussenstappen die je gaat zetten om je kleinere, je grotere en uiteindelijk om je droomdoel te behalen. Een zogenaamd ‘doelen stappenplan’. Eén van mijn oude coaches vertelde me altijd dat je voor een wedstrijd alleen zenuwen moet hebben als je niet voorbereid bent.
Als je je goed hebt voorbereid en er alles aan hebt gedaan om je doel te bereiken, is er geen enkele reden voor jou om zenuwachtig te zijn. Op deze wijze zal je ook naar je ‘doelen stappenplan’ moeten kijken. Is je doel om in 3 maanden tijd een persoonlijk record neer te zetten, dan zal je minimaal een paar keer per week hieraan moeten werken.
Zet op papier hoe je dit gaat doen. Welke dagen je wilt gaan trainen, welk trainingsschema je gaat gebruiken en met wie je dit eventueel wilt gaan oppakken. Je zult zien, dat je controle gaat krijgen over je inspanningen, je prestaties en de doelen die je jezelf hebt gesteld. En volg je je stappenplan, dan zul je zien dat de resultaten gaan volgen.
Hier hoef je niet zenuwachtig van te worden.
Wees voorbereid op mogelijke tegenslagen
Focussen op waar je naartoe wilt is niet genoeg. Vraag jezelf ook af of je voorbereid bent op eventuele tegenslagen. Dus wat ga je doen als je op je trainingsdag onverwacht moet overwerken, je vriend of vriendin met grote zak chips aankomt terwijl jij bezig bent met afvallen of, erger nog, wat als je een blessure krijgt?
Het klinkt misschien wat overdreven. Maar het helpt als je vooraf nadenkt over mogelijke ongemakken die je doel in de weg kunnen gaan staan. Zorg dat je voor je zelf een plan hebt hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Bespreek desnoods met anderen hoe zij dit zouden doen.
Deze voorbereiding zorgt ervoor dat je controle houdt. Controle over je inspanningen, je resultaten en je doelen. Zo zal je bij een blessure je droomdoel niet meteen als sneeuw voor de zon zien verdwijnen. Maar heb je een concreet plan klaar liggen en weet je meteen welke acties je moet ondernemen.
Zoals de fysiotherapeut opzoeken die je tijdens het opstellen van je ‘doelen stappenplan’ al gevonden had of ga je meer focus leggen op krachttraining of cardio (afhankelijk van de blessure). ant daar had je al over nagedacht bij het bedenken van mogelijke tegenslagen. ‘Prepare for the unknown and unknowable’; voor de CrossFitters onder ons geen onbekende kreet.
Veel succes!
Fitter worden, afvallen of spiermassa opbouwen?
Bestel 2 zakken Orangefit Protein of Orangefit Diet en we begeleiden je met voedingsadvies.