Video & Interview
Shakie met...
Nele Gilis
Nele Gilis (28), België, speelt professioneel squash en is momenteel nummer 4 beste speler ter wereld. Met 15 toernooien per jaar reist ze zich heel wat af. Wat nooit in haar koffer ontbreekt zijn haar supplementen. Wat doet dit squashwonder nog meer om topfit te blijven? Lees mee.
Routine
Het eerste wat ik in de ochtend doe, is een koude douche nemen. Daarna drink ik mijn Greens, ontbijt ik en vertrek ik naar de gym voor mijn eerste workout. Dat is een krachttraining- of squash-sessie en duurt 1,5 tot 2 uur. Als ik klaar ben ga ik naar huis, drink ik een shake, eet ik mijn lunch en verder is het vooral eten, trainen en slapen. Het klinkt misschien niet heel spannend, maar het is echt mijn vaste routine geworden en ik doe het graag.
Koffer
Ik speel minsten 15 toernooien per jaar. Dat zijn dus ook 15 verschillende plekken over de hele wereld waar ik naartoe ga. Een paar weken per jaar ben ik in Engeland, waar ik begeleid wordt door een coach. Wat echt niet mag ontbreken in mijn koffer zijn mijn supplementen en mijn ontbijt. Ik neem mijn eigen havermout mee.
Cool
Als mensen denken aan squash denken ze aan een binnenbaan en 4 muren. Wij spelen op een …baan. Deze kan je neerzetten waar je maar wilt. De toernooien vinden dus plaats op heel coole plaatsen. Zo hebben we in Cairo bij de bekende Piramiden van Gizeh gespeeld. We hebben de baan ook eens in Grand Central Station in New York neergezet, midden in het drukke treinstation.
Gezonde vegan-voeding
Voor ik ergens land, heb ik al opgezocht waar ik ga eten. Ik ben vegan en eet graag lekker en gezond, dus het is heel belangrijk voor me om van tevoren te kunnen plannen waar de leuke restaurants en eettentjes te vinden zijn.
Limiet
Ik ben dol op trainen: ik zoek graag mijn limiet op en het motiveert mij om elke dag een beetje beter te worden. Ik ben nu de nummer 7 beste squash-speler ter wereld: mijn droom is om wereldkampioen te worden. Daar werk ik elke dag naartoe, en elk seizoen stel ik een doel voor mezelf. Ik bekijk het wedstrijd voor wedstrijd. Als het nu niet gebeurt, gebeurt het wel over 5 jaar.
Tegenslagen
Je traint er zo hard voor, en dan presteer je tijdens een wedstrijd niet zo goed als je kan. Dat is frustrerend. Ik heb wel vaker de neiging gehad om te stoppen met squash. Maar, als ik dan 2 dagen rust neem, dan kan ik weer doorgaan. Doorzetten is voor 80% mentaal.
Het is makkelijk om te blijven hangen in de gedachten dat je niet goed genoeg bent, maar als ik een stapje terug doe, besef ik dat ik 5 jaar geleden droomde van deze positie, en toen ook dacht dat dat me nooit zou lukken. Dat motiveert me enorm.
Competitief
De squashwereld is veranderd: vroeger was het schijnbaar heel competitief. Nu is dat anders; we zijn bevriend met elkaar. Maar we weten wel: zodra we op die baan staan is het ieder voor zich. Na de wedstrijd heeft de verliezer misschien even 5 minuten nodig om af te koelen, maar daarna gaan we weer op dezelfde voet als daarvoor verder.
Gewoon starten
Als je iets heel graag wilt: gewoon starten. Ik had ook geen geld om naar toernooien af te reizen, mijn ouders steunden me in het begin niet want ze zagen me liever studeren, en toch ben ik begonnen. Het begin is het moeilijkste. Nu staan m’n ouders wel achter me.. Die steun geeft me toch een extra duwtje in de rug.