Leestijd: 7 min
Deadlift – Alles wat je van deze oefening moet weten
De deadlift is een echte killer-oefening. Perfect om kracht en massa mee te bouwen, maar ook uitdagend – zeker voor beginners. Jouw doel? Een perfecte deadlift uitvoeren, misschien wel je eerste. Ons doel? Jou helpen om 100% uit je deadlifts te halen, met 0% kans op nare blessures. Lees snel verder!
Wat is een deadlift?
De deadlift is een belangrijke compound-oefening binnen krachttraining. In de standaarduitvoering til je een barbell met een rechte rug en vanuit je heupen van de grond af totdat je rechtop staat. Een goede techniek is daarbij essentieel om sportblessures te voorkomen.
Welke spieren train je met deadliften?
Dat de deadlift een compound-oefening is, houdt in dat je er veel spieren tegelijk mee traint. De deadlift wordt daarom zowel ingezet als beenoefening, rugoefening en biloefening.
Met een deadlift train je met name de volgende spieren (1):
- Onderrugspieren (erector spinae, lumbar multifidus)
- Hamstrings (biceps femoris, semitendinosus)
- Bilspieren (gluteus maximus)
- Quadriceps (rectus femoris, vastus lateralis – in mindere mate)
Daarnaast zijn er tal van spiergroepen met een ondersteunende rol tijdens de oefening, zoals je lats, armen, schouders, traps en je buikspieren, maar echte spiermassa zal je daarmee niet kweken.
Ook interessant: Alles over de hip thrust
Zo voer je de deadlift-oefening uit: uitleg en tips
Klaar om jouw deadlift te perfectioneren? Of jij nu binnenkort je allereerste deadlift wil doen of al een tijdje bezig bent maar merkt dat de oefening niet helemaal lekker voelt: we got you. Als je onderstaande stappen en tips volgt voorkom je gegarandeerd de veelgemaakte fouten bij deadlifts.
Pro-tip voordat we beginnen met de uitleg: beschouw de deadlift niet als een pull-oefening, maar als een push-oefening! Deze mindset duwt je automatisch richting een betere techniek.
Set-up
Om een klassieke deadlift uit te voeren heb je nodig:
- Een barbell + gewichtsschijven + barbell-sluiters
- Aanbevolen: een lange legging of hoge sokken als barrière tussen de stang en je schenen
- Aanbevolen: schoenen met een platte zool
- Optioneel: fitness-handschoenen voor extra grip
Om te beginnen neem je plaats in het midden van de klaargemaakte barbell, met de stang over het midden (ongeveer ter hoogte van je veters) van je schoenen.
Techniek
Omdat techniek zo'n belangrijke rol speelt bij de uitvoering van een deadlift, raden we aan om elke stap in het proces very mindful uit te voeren, zeker in het begin. Op die manier train je jouw lichaam om de correcte houding aan te houden, ook als de automatische piloot het na verloop van tijd overneemt.
- Plaats je voeten op heupbreedte.
- Bereid je postuur voor op de oefening: kantel je bekken voorwaarts, span je billen aan, activeer je core en span je lats aan door actief je schouders naar beneden te persen terwijl je borstkas omhoog wijst. Dit postuur hou je gedurende de hele deadlift vast.
- Buig je bovenlichaam met een rechte rug dichter naar de barbell toe door je heupen naar achteren te glijden. Je benen blijven daarbij nagenoeg gestrekt. Je voeten blijven stevig op de grond.
- Als je uitgestrekte armen ongeveer kniehoogte hebben bereikt (of als je jouw maximum bij stap 3 hebt bereikt), is het ‘toegestaan’ om je knieën te buigen om het laatste stukje tot aan de barbell te overbruggen. Buig ze alleen zo ver als echt nodig is, het hoeft geen ass-to-grass squatpositie te worden. Je heupen bevinden zich in deze positie qua hoogte ergens tussen je knieën en je schouders.
5. Grijp de stang van de barbell vast, met je handen ongeveer op schouderbreedte. Je armen zijn gestrekt, aangespannen en bevinden zich aan de buitenkant van je benen.
6. Bíjna klaar voor de lift. Hou de houding uit stap 5 nog even vast terwijl je de buitenkant van je knieën tegen de binnenkant van je armen klemt. Dubbelcheck of je het postuur uit stap 2 nog steeds vasthebt: je onderrug is recht, je borst wijst omhoog, je lats zijn aangespannen. Je nek hou je in een neutrale positie.
7. Onthoud: de deadlift is een push-beweging! Neem een diepe teug adem en druk je voeten en benen krachtig in de grond. Hou de stang in contact met je scheenbenen terwijl je het gewicht omhoog forceert. Je volgt hierbij dezelfde bewegingen uit stap 3 en 4, maar dan omgekeerd.
8. Je bereikt de top van de deadlift door je heupen krachtig naar voren te stoten. In deze positie sta je helemaal rechtop (je leunt niet overdreven naar achteren en trekt niet vanuit je schouders) en heeft de barbell ongeveer heuphoogte bereikt. Hou deze lockout-positie kort vast.
9. Laat het gewicht langzaam en gecontroleerd weer naar beneden komen. Volg hierbij opnieuw het patroon uit stap 3 en 4.
Tip 1: Voelt de klassieke voetpositie ongemakkelijk aan? Probeer dan of het helpt om je voeten ietsje naar buiten te wijzen en/of zet je benen iets wijder uit elkaar.
Tip 2: Tijdens stap 3 is het de bedoeling dat je heupen horizontaal bewegen, niet verticaal. Beeld je in dat je met je billen een deur of lade achter je dichtduwt.
Tip 3: Als je het lastig vindt om in te schatten of je lats voldoende aangespannen zijn, kan je je tijdens stap 6 inbeelden dat je een tennisbal onder je oksel hebt zitten die je écht niet mag verliezen terwijl je de barbell oppakt.
Tip 4: Een overhandse grip verdeelt het gewicht zo gelijk mogelijk. Maar naarmate je loads zwaarder worden, kan het met deze grip aanvoelen alsof de stang elk moment uit je hand kan glijden. Een grip waarbij je 1 hand overhands en 1 hand onderhands plaatst voorkomt dit. Wissel de handposities wel af in je sets.
Tip 5: De daadwerkelijke lift in stap 7 kan je mentaal opsplitsen in 2 delen: het stuk van de grond tot je knieën, en de lift tot aan de top van de oefening. Bij het eerste gedeelte beeld je je in dat je een verticale legpress doet: je beweegt alleen vanuit je benen, je bovenlichaam blijft in dezelfde positie. Zodra de stang kniehoogte bereikt, komt je bovenlichaam pas in beweging en kan je de deadlift afmaken door je heup naar voren te laten glijden.
Tip 6: Het excentrische gedeelte van de deadlift, oftewel de tweede helft of neerwaartse beweging, is voor jouw gains het allerbelangrijkst. (2) Hoe verleidelijk ook: laat de stang niet uit je handen vallen en verzet je op de terugweg zo veel mogelijk tegen de zwaartekracht.
Intensiteit
Bij de deadlift is het belangrijk dat je niet overhaast té zwaar in gewicht gaat, want dit gaat al snel ten koste van je techniek.
Als je net begint met deadliften is het verstandig om eerst een paar keer te oefenen zonder extra gewicht, met alleen de barbell. Zodra je de feeling van de oefening te pakken hebt, kan je onderstaande ratio's als streefgewicht gebruiken (3):
Haalbaar gewicht deadlift (ratio lichaamsgewicht) |
||
Niveau |
Vrouw |
Man |
Instapniveau |
0.5x |
1.0x |
Beginner |
1.0x |
1.5x |
Intermediate |
1.25x |
2.0x |
Gevorderde |
1.75x |
2.5x |
Pro |
2.5x |
3.0x |
Voor spiergroei (hypertrofie) is 3 sets van 6 tot 12 herhalingen een veilige range. Als spierkracht vergroten je voornaamste trainingsdoel is, kan je mikken op een lager aantal herhalingen met een hoger gewicht.
Omdat de deadlift een compound-oefening met veel betrokken spieren is, is hij behoorlijk uitputtend voor je lichaam. Fysiek én mentaal. Gun je lichaam daarom de nodige rust na een workout met deadlifts en stimuleer het herstel met extra eiwitten, bijvoorbeeld via proteïneshakes of proteïnerepen. Verwerk de deadlift ook niet te vaak in je sportschema, 1 tot 2 keer per week is ruim voldoende.
Meer weten: Spieren trainen doe je zo
Variaties van de deadlift-oefening
Naast de klassieke deadlift die we hierboven beschreven hebben, zijn er verschillende andere varianten die elk hun eigen voordelen en plek in je trainingsschema hebben. De bekendste deadlift-variaties:
De sumo deadlift: een wijdbeense deadlift die, net als de standaard deadlift, in competities wordt gebruikt door professionele powerlifters. Maar ook voor jouw eigen workouts kan de sumo deadlift een goede toevoeging zijn, bijvoorbeeld als deze variant beter aanvoelt met jouw lichaamsbouw.
Het principe van de oefening is hetzelfde, maar je benen staan een stuk wijder, je voeten iets naar buiten gekeerd en je armen bevinden zich ditmaal aan de binnenzijde van je benen.
Hebben je billen jouw grootste focus? Dan raden we de romanian deadlift (RDL) aan. Dit is een echte killer-oefening voor je glutes en je hamstrings. Het grootste verschil met de reguliere deadlift is dat je het gewicht niet verder laat komen tot net onder je knieën. Daardoor blijven je benen nagenoeg gestrekt, is de range of motion kleiner en behoud je een constante spanning en stretch op je spieren.
De single leg deadlift is een uitdagende variatie die veel balans vergt. Je voert 'm uit met een dumbbell of kettlebell. Hou het gewicht vast aan de kant van het been dat omhooggaat (je passieve been). Je volgt dezelfde principes als bij de normale deadlift, maar dan op 1 been, terwijl je balans houdt door je passieve been als tegengewicht in de lucht te gebruiken.
Als beginner kan het daarnaast laagdrempeliger zijn om je deadlift(variaties) uit te voeren met 2 dumbbells of 1 à 2 kettlebells in plaats van een barbell.
- Dumbbells zijn geschikt voor o.a. de standaard deadlift, de RDL en uiteraard de single leg deadlift. Je hoeft de dumbbells niet aan het eind van elke herhaling de grond te laten raken.
In tegenstelling tot een barbell geven dumbbells meer vrijheid qua grip: je kunt ze dus iets ‘natuurlijker’ langs je lichaam vasthouden. Zorg er wel voor dat ook dumbbells gedurende de deadlift in contact blijven met je lichaam. - Eén of meer kettlebells zijn geschikt voor de sumo deadlift. Je houdt ze dan in het midden vast, tussen je benen in. Hou met 2 handen 1 kettlebell vast, of neem er 1 in elke hand om je balans op de proef te stellen. Ook bij de RDL kan je de dumbbell eventueel vervangen door een kettlebell.
Bronvermelding
(1) Martín-Fuentes, I., Oliva-Lozano, J.M. & Muyor, J.M. (2020). Electromyographic activity in deadlift exercise and its variants. A systematic review.
(2) Schoenfeld, B.J. (2010). The Mechanisms of Muscle Hypertrophy and Their Application to Resistance Training.
(3) Strength Level. (Geraadpleegd in februari 2025). Deadlift Standards.
Vind jouw balans
Tips over voeding, beweging en gezondheid waar je écht iets aan hebt. Lees onze blogs en kom alles te weten over je nieuwe levensstijl.