Leestijd: 4 min

Train hybride: combi van kracht en cardio

2025-02-09|Training

Heb je al gehoord van hybride training? Dé sporttrend van nu combineert meerdere trainingsdoelen in één workoutschema, waardoor je aan zowel kracht als uithoudingsvermogen werkt. Hoe gaaf is het om te kunnen zeggen dat je langere afstanden kan hardlopen en je ook nog eens zonder moeite je eigen lichaamsgewicht kan squatten? Hybride trainen is effectief en een geweldige manier als je allround super fit wilt worden. Laten we erin duiken.

Wat is hybride training?

De meeste mensen gaan ofwel voor krachttraining ofwel voor cardio en duursport, in plaats van een combi. De reden kan zijn dat krachttraining de conditie vermindert, of cardio juist slecht is voor je spiergroei. Het goede nieuws: deze aannames kloppen niet. 

Uit onderzoek, gepubliceerd in Sports Medicine in 2022, blijkt dat krachttraining je duursportprestaties niet vermindert. Andersom zit cardio of duursport de spiergroei die hoort bij krachttraining niet in de weg. Dit maakt hybride training de perfecte mix om zowel sterker als fitter te worden, zonder ergens op in te leveren. (1)

Dit zijn de belangrijkste voordelen van hybride workouts:

1. Meer fun

Misschien wel het belangrijkste: veel mensen vinden hybride trainen vooral leuk. Het verveelt nooit en je hoeft niet meer te kiezen voor één sport. Je wisselt ze gewoon af: krachttraining, hardlopen, zwemmen, fietsen – het is maar net hoe je pet staat. 

Ook goed: je blijft je lichaam prikkelen, omdat je steeds iets nieuws introduceert. Elke sessie voelt als een nieuwe uitdaging. Deze variatie houdt je niet alleen fysiek, maar ook mentaal scherp. Hybride trainen maakt trainen verrassender en minder eentonig.

2. Betere prestaties

Hybride trainen is een upgrade, op meer dan één vlak. Je bouwt kracht op, scherpt je uithoudingsvermogen aan en pakt beide disciplines tegelijk mee. Het resultaat? Sterkere spieren, een betere conditie en sneller herstel. Het beste van alles: je prestaties gaan omhoog, of je nu squat, fietst of kilometers maakt op de loopband. En omdat je lichaam steeds nieuwe prikkels krijgt, blijf je stappen maken. Deze combinatie van trainen maakt je niet alleen sterker en fitter, maar ook weerbaarder. 

3. Gezonder, sterker en minder kans op blessures

Hybride training geeft je het beste van twee werelden. Cardio brengt je hart en longen in topvorm, terwijl krachttraining je spieren en botten sterker maakt. Samen houden ze je gezondheid op niveau. En dat is nog niet alles: door de variatie verklein je het risico op overbelasting en blessures. Je lichaam wordt sterker op alle fronten, van uithoudingsvermogen tot mobiliteit.

4. Functioneel fit en fit oud worden

Train je hybride, dan pluk je daar meteen de vruchten van in je dagelijkse leven. Je kan merken dat bewegingen zoals tillen, duwen, trekken en draaien makkelijker worden. Dat maakt het leven echt stukken makkelijker, zeker naarmate je ouder wordt. Ga maar na: boodschappen tillen, traplopen of klussen in de tuin vergen allemaal de bewegingen die terugkomen komen tijdens kracht- en uithoudingsvermogentrainingen. Word je ouder, dan helpt hybride training om je mobiliteit, balans en kracht te behouden, zodat je langer moeiteloos blijft tillen, rennen en waar je dan ook zin in hebt: je blijft dus langer zelfstandig en actief op je oude dag!

5. Mentaal sterker

Hybride training daagt niet alleen je lichaam uit, maar ook je mindset. Hoe fitter je bent, hoe scherper je denkt. Deze trainingsvorm vraagt om discipline, doorzettingsvermogen en flexibiliteit om steeds te schakelen. Die afwisseling houdt je mentaal sterk en weerbaar. Bovendien leer je obstakels overwinnen, een waardevolle skill die je meeneemt in het dagelijks leven. Het resultaat? Meer zelfvertrouwen en een scherpe focus.

Zo start je met hybride training

Klaar om je gymschoenen aan te trekken? Begin met de juiste mix van krachttraining en cardio. Je schema zou er zo uit kunnen zien:

  • Maandag: krachttraining – focus op het bovenlichaam
  • Woensdag: cardio – intervaltraining of een duurloop
  • Vrijdag: krachttraining – focus op je onderlichaam
  • Zondag: actieve hersteltraining, zoals mobiliteit, yoga of een rustige fietstocht

Hou in de gaten dat je trainingsbelasting en rustmomenten goed in balans zijn. Kracht- en duursport vragen veel van je lichaam, dus goed herstellen is een must.