Hoe gezond is een banaan?
Hoe gezond is een banaan?

Leestijd: 3 min

Hoe gezond is banaan? 5 redenen om bananen te eten

27 juni 2024|Voeding

Lekker zoet, overal verkrijgbaar, vriendelijk voor de portemonnee en ook nog eens perfect voor on the go. De banaan heeft het allemaal. Maar is ie ook gezond? In dit artikel zoeken we voor je uit hoe gezond banaan nu eigenlijk is en waarom jij gerust regelmatig een banaantje kan eten.

Waarom is banaan gezond? 

Banaan is fruit, en fruit staat zonder uitzonderingen in de Schijf van Vijf. Maar natuurlijk is de ene vorm van fruit gezonder dan de andere, en als jij elke dag een banaan uit de fruitschaal pakt wil je vast graag weten waar deze op het gezondheidsspectrum belandt. 

Dus om te bepalen hoe gezond jouw banaan is en waar deze dan allemaal goed voor is, duiken we voor je de wetenschap in. Lees je mee? 

Green juice op z'n best

Je dagelijkse vitaminebehoefte halen is geen uitdaging meer. Met onze green juice krijg je 24 verschillende soorten groenten en fruit binnen.

Ontdek de Greens

1. Voedingswaarde van een banaan 

Een gemiddelde banaan weegt zo'n 150 gram. Het is daarmee een van de omvangrijkere stukken fruit, maar voor z'n gewicht is een banaan relatief laag in calorieën. De voedingswaarde van 1 gemiddelde banaan komt ongeveer neer op: 

Banaan – voedingswaarde per stuk van 150 gram (1)

Energie (kcal) 

134 

Vet 

0,5 

Koolhydraten 

34,3 

- Voedingsvezels 

3,9 

Eiwitten 

1,6 

Vitamine B6 

0,6 mg (40%) 

Vitamine C 

13 mg (17,5%) 

Kalium 

537 mg (15,5%) 

Magnesium

40,5 mg (12,5%) 

Foliumzuur 

30 µg (10%) 


Bananen zijn een van de betere tussendoortjes voor wie op z'n gewicht wil letten: met hun grote omvang en hoge gehalte vezels stillen ze met gemak de (zoete) trek, terwijl ze dankzij hun hoge watergehalte niet te veel calorieën op de teller zetten.

Conclusie: hoe gezond is banaan? 

Is banaan gezond? Zeker. Past regelmatig een banaantje eten in een gezond voedingspatroon? Absoluut. Is banaan het gezondste fruit dat je je maar kan inbeelden? Hmm, dat misschien niet. 

Hoewel bananen een solide voedingsprofiel hebben en over een aantal echte power-stofjes beschikken die in lang niet alle stukken fruit voorkomen, zijn er andere fruitsoorten die jouw gezondheid nét wat uniekers of een hoger gehalte voedingsstoffen te bieden hebben, zoals ananas, avocado of blauwe bessen. 

Maar het belangrijkste: blijf vooral afwisselen! 

Meer lezen: wat is het gezondste fruit?

Bronvermelding 

(1) USDA. (2020). Banana, raw. 

(2) Maag Lever Darm Stichting. (Geraadpleegd in juni 2024). Hoe vezelt Nederland? 

(3) Kaczmarczyk, M.M., Miller, M.J. & Freund, G.G. (2012). The health benefits of dietary fiber: beyond the usual suspects of type 2 diabetes, cardiovascular disease and colon cancer

(4) Bindels, L.B. et al. (2017). Resistant starch can improve insulin sensitivity independently of the gut microbiota

(5) Khoozani, A.A., Birch, J. & Bekhit, A.E.A. (2019). Production, application and health effects of banana pulp and peel flour in the food industry

(6) Voedingscentrum. (Geraadpleegd in juni 2024). Vitamine B6

(6) American Heart Association. (Laatste artikelreview: juni 2024). A Primer on Potassium.  

(7) Voedingscentrum. (Geraadpleegd in juni 2024). Antioxidanten.