Leestijd: 5 min

Eiwitshakes van whey: zo wordt het gemaakt

6 mei 2020|Voeding

Steeds meer mensen maken er een gewoonte van om als aanvulling op de dagelijkse voeding extra eiwitten te nemen. Vaak in de vorm van eiwitpoeder.

Bij Orangefit zijn we gek op plantaardig. Daarom gebruiken we voor onze producten alleen plantaardige ingrediënten, zoals erwten-eiwit voor ons plantaardige eiwitpoeder. Maar de verreweg meest bekende vorm, ookal zie je steeds meer de verschuiving naar plantaardig gaan, blijft toch nog wei-eiwitpoeder, ook wel whey-eiwit genoemd.

Maar wat is wei eigenlijk? Hoe wordt het gemaakt? Waar komt het vandaan? Wat voor impact heeft het op het milieu? En hoe wordt plantaardig eiwitpoeder dan gemaakt? We vertellen het je hieronder!

Wat is weiproteïne/whey eiwit precies?

Dat wei een vorm van zuivel is, weten de meeste mensen. Maar dat wei tot voor kort eigenlijk als een bijproduct van de zuivelindustrie werd gezien, is minder bekend.

Wei is namelijk een vloeistof die ontstaat als restproduct bij het kaasmaken. Na het toevoegen van het stremsel aan de melk, zijn wei en wrongel de bestanddelen die overblijven. Wei heeft van nature een geelgroene kleur en een licht zure smaak.

Oorspronkelijk werd de wei als afvalproduct in rivieren of op het land gedumpt, wat behoorlijk vervuilend was voor het milieu. (1) Daarna werd het een tijdje als voeding voor varkens gebruikt. De varkens bleken er extra hard van te gaan groeien en hun vlees werd malser. Dat inspireerde uiteindelijk de overgang van afval tot nuttig product: weipoeder als aanvulling op het menselijk dieet was hiermee ‘geboren’. (2)

Whey-eiwit vind je terug in drie soorten: concentraat, isolaat en hydrolisaat.

  • Whey concentraat – ca. 29-89% eiwitten, lactose en vet, rijk aan voedingsstoffen;
  • Whey isolaat - 90% eiwitten of meer, minder lactose en vet, minder voedingsstoffen;
  • Whey hydrolisaat - gehydroliseerde wei. Deze wordt sneller geabsorbeerd door je lichaam maar zorgt voor een veel hogere insulinepiek.

Wei-concentraat is de meest gangbare variant, omdat het goedkoper is en meer voedingsstoffen bevat.

Nr. 1 Protein van Europa

Boost je eiwitlevels of herstel je spieren na een workout met Orangefit Protein. De Nr. 1 plantaardige eiwitshake van Europa!

Ontdek de Protein

Het productieproces van whey: hoe wordt weipoeder gemaakt?

Wei of whey is dus een restproduct van de kaasproductie. Na het scheiden van de wrongel en de wei, wordt de wei aangezuurd. De wei-eiwitten gaan daardoor samenklonteren, en kunnen vervolgens gescheiden worden van de rest van de wei.

Om tot weipoeder te komen, worden de klonters platgestampt. Whey-eiwit heeft in tegenstelling tot de zure wei een bittere smaak, en wordt daarom voordat het verkocht wordt vrijwel altijd gezoet met smaak- en zoetstoffen.

De ecologische voetafdruk van whey-poeder

Whey is zoals gezegd een bijproduct van de kaasindustrie, maar omdat wei eiwitpoeder tegenwoordig ook commercieel erg interessant zijn, bestaan er vandaag de dag ook fabrieken die zich volledig richten op de productie van wei.

De zuivelindustrie ligt de laatste tijd behoorlijk onder vuur vanwege de negatieve impact op het milieu. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat zuivel een vergelijkbare uitwerking heeft op het klimaat als vlees en tot de top 3 meest vervuilende voedingswaren behoort. (3),(4)

Met name boter en kaas – en dus ook wei – hebben een grote impact. Dit negatieve effect van de zuivelindustrie op het klimaat is vooral te wijten aan de hoeveelheid methaan dat wordt uitgestoten door koeien. (5)

Orangefit Protein Bar

Lekker voor onderweg, na je workout en standaard in de snackla. Orangefit Protein Bar legt de lat hoger dan ooit. Proef zelf maar!

Bestel Protein Bar
  • Fitblogs

    Speciaal voor jou

    Lees onze blogposts en kom alles te weten over je nieuwe lifestyle en voeding

    Bekijk alle blogs
  • Tips gezonder eten

    Hoe kan ik gezonder eten? (11 tips)

    Lees verder
  • Wat is een gezond vetpercentage?

    Lees verder
  • Stap 1

    Wat moet je eten voor, tijdens en na het sporten?

    Lees verder
  • Kan je afvallen en spieren opbouwen tegelijkertijd?

    Lees verder
  • Bereken jouw caloriebehoefte met onze handige formule

    Lees verder
  • Hoe krijg je meer energie? Probeer deze 8 tips!

    Lees verder
  • Hoeveel eiwitten heb je dagelijks nodig?

    Lees verder
  • Snel afvallen? Kan, maar doe 't op de Orangefit manier

    Lees verder
  • 11 tips tegen honger en eetbuien

    Lees verder