Leestijd: 5 min

Is gember gezond? 6 redenen om vaker gember te eten

9 april 2024|Voeding

Maakt gember nog geen deel uit van jouw vaste weekmenu? Dan is het tijd voor verandering, want gember is ontzettend gezond. Of je nu fit wil blijven, wil afvallen of kwalen wil bestrijden, de werking van gember is in menig wetenschappelijk onderzoek bewezen.

Maar waarom is gember dan zo gezond? Wij geven je 6 redenen om vaker gember te eten en vertellen je in welke vorm je gemberwortel het best kunt nemen voor de meeste voordelen.

Wat is gember?

Als we het over gember hebben, bedoelen we eigenlijk de wortel van de Zingiber officinale, een tropische plant die van origine voorkomt in Azië. De gemberwortel wordt in de Aziatische keuken dan ook veel gebruikt als specerij met een scherpe smaak die zowel zoetig, kruidig als fris is. 

Dat gember gezond is weten we al langer: de specerij wordt al 2.500 jaren gebruikt in de traditionele geneeskunde vanwege zijn medicinale eigenschappen. Inmiddels is er ook in de westerse wetenschap redelijk wat onderzoek gedaan naar de effecten van gember op de gezondheid, en met veelbelovende resultaten.

Nr. 1 Protein van Europa

Boost je eiwitlevels of herstel je spieren na een workout met Orangefit Protein. De Nr. 1 plantaardige eiwitshake van Europa!
Ontdek de Protein

Waarom is gember gezond? De gezondheidsvoordelen opgesomd

Oké, gember is dus gezond, maar waar is gember dan precies goed voor? Het interessante van de gemberwortel is dat deze niet alleen bijdraagt aan een gezond voedingspatroon, maar het ook in zich heeft om bestaande aandoeningen te helpen behandelen. De belangrijkste werkzame stoffen die daarvoor zorgen zijn gingerol en shogaol. We gaan in op een greep uit de grootste voordelen.

1. Gember en kanker

Eén van de noemenswaardige medicinale toepassingen van gember, is in de behandeling en het voorkomen van kanker. Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken die de effectiviteit van gember bij kanker onderstrepen. 

Uit deze studies blijkt dat gember, in geconcentreerde vorm, een zogenaamd anticarcinogeen is. Gember beschermt je lichaam tegen kanker: het remt de groei van kankercellen en vermindert ontstekingen die relevant zijn bij de ontwikkeling van de ziekte. (1)

2. Ontstekingsremmende eigenschappen

Voortbordurend op de ontstekingsremmende werking van gember: de werkzame stoffen in de specerij zijn ook onderzocht in combinatie met typische ontstekingsziekten zoals de ziekte van Crohn, reumatische artritis, psoriasis en lupus (SLE). De resultaten zijn veelbelovend: de gember was in staat om de symptomen van deze aandoeningen te significant te verminderen. (2)

3. Gember voor gezonde bloedvaten 

Hoewel er meer onderzoek nodig is, zijn er aanwijzingen dat gember een positief effect heeft op je bloeddruk. In verschillende studies was de bloeddruk van onderzochte deelnemers die gesupplementeerd werden met gember significant lager aan het einde van de analyse dan toen ze begonnen. (3) Hetzelfde werd gevonden voor de glucoselevels in het bloed: gember had hierop een verlagend effect. 

Andere onderzoeken wijzen uit dat de consumptie van gember gepaard gaat met een verbeterd bloedlipidenprofiel. Zowel het cholesterol (LDL en HDL) als de hoeveelheid triglyceriden in het bloed, bereikten met behulp van gember significant gezondere waarden. (4)

4. Afvallen met gember

Heb je geen aandoeningen, maar wil je wel gewicht verliezen om dat zo te houden? Ook dan is kan gember te hulp schieten, want mogelijk helpt gember bij afvallen. Hoewel er meer menselijke studies nodig zijn, zijn er namelijk aanwijzingen dat gember bijdraagt aan het managen van obesitas. 

Zo bevorderde gember onder meer de vetverbranding, remde gember de vetopname in de darmen en verminderde de specerij ook de eetlust. (5) Ook zou gember een BMI-verlagend effect kunnen hebben. (4) Het kan dus geen kwaad om ook eens wat gember(poeder) toe te voegen aan je maaltijdvervanger


Lees meer: onze 9 beste afvaltips

5. Gemberwortel tegen misselijkheid 

Blijven we even bij de spijsvertering: gember staat bekend om zijn werking tegen misselijkheid en wordt ook al eeuwen om die reden ingezet. Uit verschillende studies blijkt dat gember misselijkheid – waaronder ochtendmisselijkheid tijdens de zwangerschap en misselijkheid als gevolg van een chemokuur – helpt voorkomen en verminderen. (6) 

6. Effectief tegen menstruatiepijn

Struggle jij elke maand met menstruatiepijn? Dan hebben we goed nieuws, want ook op menstruatiepijn (primaire dysmenorroe) heeft gember een bewezen positief effect! Uit meerdere onderzoeken blijkt dat gember de intensiteit van de pijn vermindert. In één studie werd gemberwortel vergeleken met Novafen, en bleek het pijnstillende effect van gember zelfs niet onder te doen voor dat van de synthetische pijnstiller. (7)

Hoeveel gember per dag is veilig? Aanbevolen dosering

Voor de meeste mensen is gember veilig om te consumeren. Hoewel een hogere dosis vrijwel nooit bijwerkingen geeft, is een dosering van 1 tot 4 gram per dag voldoende voor de meeste gezondheidsvoordelen. In een enkel geval geeft een hogere dosering maagzuurklachten. (8)

Wanneer kun je gember beter vermijden?

Mensen met een galstenen-geschiedenis of een bloedplaatjesstoornis kunnen beter voorzichtig zijn met het gebruik van gember, en ook diabetici moeten rekening houden met het bloedsuikerverlagende effect van de specerij. Er zijn tot dusverre geen aanwijzingen dat gember problemen oplevert bij zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, maar check het voor de zekerheid altijd bij je arts. (8)

Green juice op z'n best

Je dagelijkse vitaminebehoefte halen is geen uitdaging meer. Met onze green juice krijg je 24 verschillende soorten groenten en fruit binnen.
Ontdek de Greens

Van vers tot poeder of gemberthee: hoe is gember het gezondst?

Gember kent vele vormen, van vers tot gedroogd, gepureerd of als poeder, direct geconsumeerd of als gemberthee of gembersiroop. Zijn al deze toepassingen even gezond?

Hoewel alle vormen van gember passen in een gezond dieet, komt gedroogde gember wel als winnaar uit de test. Hoewel verse gemberwortel, verwerkt in je eten of getrokken tot gemberthee, je de belangrijkste voordelen van gember geeft, is gedroogde gember geconcentreerder. (9) 

Zijn de gezondheidsvoordelen je voornaamste zorg, dan kun je dus beter gaan voor gedroogd gemberpoeder dan voor je kopje verse gemberthee. Aan onze Orangefit Green Juice hebben we gedroogde gember in ieder geval al voor je toegevoegd!

  • Fitblogs

    Speciaal voor jou

    Lees onze blogposts en kom alles te weten over je nieuwe lifestyle en voeding

    Bekijk alle blogs
  • Tips gezonder eten

    Hoe kan ik gezonder eten? (11 tips)

    Lees verder
  • Wat is een gezond vetpercentage?

    Lees verder
  • Stap 1

    Wat moet je eten voor, tijdens en na het sporten?

    Lees verder
  • Kan je afvallen en spieren opbouwen tegelijkertijd?

    Lees verder
  • Bereken jouw caloriebehoefte met onze handige formule

    Lees verder
  • Hoe krijg je meer energie? Probeer deze 8 tips!

    Lees verder
  • Hoeveel eiwitten heb je dagelijks nodig?

    Lees verder
  • Snel afvallen? Kan, maar doe 't op de Orangefit manier

    Lees verder
  • 11 tips tegen honger en eetbuien

    Lees verder