Blauwe-bes
Blauwe-bes

Leestijd: 4 min

Havermoutrepen maken: 5 overheerlijke en gezonde recepten

22 maart 2024|Voeding

Havermoutrepen zijn een ontzettend lekker en handig tussendoortje. Je kunt ze eten waar en wanneer je wil en daarnaast is havermoutrepen maken makkelijk. Je hoeft helemaal geen keukenprins of -prinses te zijn om lekkere havermoutbars naar eigen smaak te bereiden. Wil jij hiermee aan de slag? Lees dan snel verder!

De voordelen van havermoutrepen

Het belangrijkste bestanddeel van een havermoutreep is – hoe kan het ook anders – havermout. Dit ingrediënt zorgt er mede voor dat deze repen voedzaam zijn. Een belangrijk voordeel van havermout is dat ze een gezonde dosis vezels bevatten, een voedingsstof die onder andere voor de darmen en de spijsvertering belangrijk is en daarnaast zorgt voor een verzadigd gevoel. Vezels zijn belangrijk voor je lichaam, maar veel mensen krijgen er te weinig van binnen. Een makkelijke havermoutreep biedt dan uitkomst. 

Havermout zit altijd in een havermoutbar, maar verder kun je er alle kanten mee op. Met zaden, met noten, met fruit, met chocolade; je kunt havermoutrepen maken zoals je ze zelf lekker vindt. Om je op weg te helpen, hebben we hier vast 5 recepten voor je op een rij gezet.

5 recepten voor het maken van heerlijke en gezonde havermoutrepen

1. Havermoutbars met aardbeienjam

Dit tussendoortje is niet alleen ontzettend lekker, maar ook voedzaam. Het bevat eiwitten en ook vezels, een voedingsstof waar veel mensen te weinig van binnenkrijgen. Daarnaast is het maken van deze havermoutreep eenvoudig; zelfs als je geen fantastische kok bent, kun je van dit recept genieten.

Ingrediënten voor 8 bars

  • 70 gram havermout
  • 50 gram havermeel
  • 30 gram gemengde noten (in stukjes gehakt)
  • 2 rijpe bananen (gepureerd)
  • 2 el agavesiroop
  • 1 tl bakpoeder
  • 1/2 tl kaneel
  • 1/2 tl gemberpoeder
  • 1 el hennepzaad
  • 1 1/2 schepje Orangefit Protein vanille, aardbei of banaan

Ingrediënten voor de aardbeienjam:

  • 200 gram bevroren aardbeien
  • 1 el chiazaad
  • 1 el maple cyrup (of agavesiroop)

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 180 graden.

2. Voeg de bevroren aardbeien met de siroop toe aan een pannetje op laag vuur. Laat gedurende 15 minuten rustig ontdooien terwijl je regelmatig roert, druk de aardebeien wanneer ze zacht zijn vervolgens zachtjes met een vorm fijn.

3. Draai het vuur uit en voeg het chiazaad toe. Laat nog 5 minuten zo staan, zo kan de aardbeienjam indikken.

4. Bekleed een laag bakblik met bakpapier.

5. Meng in een kom de rest van de ingrediënten met elkaar. Dit kan je met de hand doen of met een keukenmachine.

6. Verdeel 2/3 van het beslag over de breedte van het bakblik, zorg ervoor dat de bars ongeveer 1 tot 1,5 cm dik zijn.

7. Smeer hier een laag van de zelfgemaakte aardbeienjam overheen met een spatel.

8. Verkruimel vervolgens de rest van het beslag hier overheen.

9. Plaats voor 15 tot 20 minuten in de oven tot de havermout mooi goudbruin gebakken is. Check regelmatig even of zowel de havermout als de jam niet aanbrandt.

10. Laat vervolgens eerst afkoelen voor je 8 havermout bars uit het geheel snijdt.

11. Bewaar de bars in een afgesloten bakje in de koelkast.

Voedingswaarde per bar

  • Energie - Kcal: 134
  • Vetten: 3,8g
  • Koolhydraten: 16,5g
  • Vezels: 3,2g
  • Eiwitten: 7,3g

2. Havermoutrepen met blauwe bessen

Ook deze havermoutrepen bevatten een gezonde dosis eiwitten en vezels. Daarnaast zijn blauwe bessen één van de hoofdingrediënten. Deze bessen zijn één van de gezondste fruitsoorten, wat deze havermoutbars tot een echt verantwoorde snack maakt.

Bekijk het recept: Havermoutrepen met blauwe bessen

3. Pompoen-havermout eiwitrepen

Deze havermoutbar zit vol voedzame stoffen. Hij is rijk aan eiwitten en aan vezels. Die vezels komen deels door de havermout, maar ook door de pompoen. Dit is een vezelrijk ingrediënt, dat ook nog eens allerlei gezonde vitaminen en veel antioxidanten bevat.

Bekijk het recept: Pompoen-havermout eiwitrepen

4. Fudge squares met havermout en chocolade

Deze vierkante havermoutrepen zijn ontzettend lekker als tussendoortje. Ze combineren ingrediënten waar veel mensen van houden, zoals pindakaas en chocolade. Daarnaast is deze havermoutreep eenvoudig te maken en voedzaam. Zeker het proberen waard!

Bekijk het recept: Fudge squares met havermout en chocolade

5. No-bake bosbessen-granolarepen

Oké, misschien zijn dit technisch gezien geen echte havermoutrepen, maar omdat granola van onder andere haver is gemaakt, past dit recept toch goed in dit rijtje. Een reep met gezonde en voedzame ingrediënten, met een heerlijke smaak en die makkelijk te maken zijn. Ideaal!

Bekijk het recept: No-bake bosbessen-granolarepen 

Eiwitrijke havermoutrepen maken

Omdat havermout een ingrediënt van deze bars is, zijn deze havermoutbars vezelrijk, maar daarnaast zijn ze ook een bron van eiwitten. Deze stof geeft je energie en is belangrijk voor spieropbouw, -herstel en -onderhoud. Daarmee zijn deze repen een ideale snack voor of na een workout. Met een schepje van ons plantaardige eiwitpoeder maak je de havermoutrepen zelfs nog eiwitrijker.

Meer eiwitrijke recepten

Op onze website vind je nog veel recepten voor eiwitrijke gerechten. Van ontbijt, tot lunch, tussendoortjes en avondeten. Neem eens een kijkje en laat je inspireren!