Leestijd: 4 min

Top 5 plantaardige vleesvervangers

22 april 2020|Voeding

Plantaardig eten is gezond en beter voor de planeet en steeds meer mensen besluiten daarom om minder vaak vlees te eten. Bij Orangefit zijn we blij om dat te zien!

Als jij ook minder of geen dierlijke producten meer wilt eten, dan is het belangrijk om dit te vervangen door een vegetarisch of veganistisch alternatief.

Op deze manier zorg je er namelijk voor dat je wel de juiste voedingsstoffen (eiwitten, calcium, ijzer, zink en B-vitamines) binnen krijgt wanneer je overstapt op een meer plantaardig dieet.

Hiervoor zijn inmiddels talloze kant-en-klare vleesvervangers, gehakt, burgers, schnitzels, etc. die niet altijd de allerbeste keuze zijn. In dit artikel leggen we uit waarom en geven wij daarom onze top 5 van plantaardige vleesvervangers die gezonder zijn dan deze bewerkte producten.

Kant-en-klare vleesvervangers: niet de beste optie

Vleesvervangers zijn tegenwoordig enorm populair en maken het voor veel mensen eenvoudiger om de overstap te maken naar een plantaardiger voedingspatroon.

Echter zijn veel van deze kant-en-klare vleesvervangers zijn niet zo gezond, omdat ze veel zout, verzadigd vet en andere suikers en toevoegingen bevatten.

"Maar zijn er dan geen gezonde vleesvervangers?" Gelukkig zijn die er zeker wel.

Als je een gezonde vleesvervanger wilt eten, dan kun je er het beste op letten dat er per 100 gram niet te veel zout (<1.1g) of verzadigd vet in zit (<2.5g) en voldoende eiwit (ca. 10-20g) bevat.

Hieronder onze top 5 van plantaardige vleesvervangers:

Nr. 1 Protein van Europa

Boost je eiwitlevels of herstel je spieren na een workout met Orangefit Protein. De Nr. 1 plantaardige eiwitshake van Europa!

Ontdek de Protein

Orangefit Protein Bar

Lekker voor onderweg, na je workout en standaard in de snackla. Orangefit Protein Bar legt de lat hoger dan ooit. Proef zelf maar!

Bestel Protein Bar

4. Bonen en linzen

Bonen en peulvruchten dienen als stevige en vullende vleesvervangers.

Er zijn veel soorten bonen; kidney bonen, witte bonen, zwarte bonen, linzen, lupine, etc.

Elke boon weer heeft een iets andere smaak, dus ze werken goed in verschillende keukens.

Zwarte bonen, kidney bonen en pinto bonen zijn lekker in Mexicaanse gerechten, terwijl kikkererwten en linzen heel goed werken in soepen en curry’s met mediterrane smaken.

Alle bonen zijn een uitstekende bron van plantaardig eiwit, B-vitamines, vezels en ijzer.

Ze bevatten alleen minder essentiële aminozuren dan vlees, dus het is goed om ook regelmatig volle granen (rijst, gerst, tarweproducten) te eten om zo wel alle aminozuren binnen te krijgen.

5. Quinoa

Quinoa lijkt in eerste instantie op een graan, maar het valt eigenlijk onder de zaden en beschikt over alle essentiële aminozuren die je lichaam nodig heeft.

Het is daarmee een perfecte eiwitbron voor vegetariërs en veganisten.

Quinoa bevat meer voedingsstoffen dan de meeste granen en heeft een relatief hoog gehalte aan eiwitten.

Quinoa is helemaal glutenvrij en rijk aan koper, magnesium, B-vitamines, vitamine E en andere antioxidanten.

Je kunt quinoa heel eenvoudig als graan gebruiken bij een avondmaaltijd of eten als ontbijt met plantaardige melk, yoghurt, fruit en noten. 

Aandachtspunt: vitamine B12

Vitamine B12 zit hoofdzakelijk in dierlijke producten en is essentieel voor een goede gezondheid.

Wanneer je minder vlees gaat eten of helemaal plantaardig eet, dan is het dus een belangrijk aandachtspunt om wel voldoende vitamine B12 binnen te krijgen.

De meeste vleesvervangers en plantaardige alternatieven voor melk, yoghurt en kwark worden in de meeste gevallen allemaal verrijkt met B12.

Wil jij er zeker van zijn dat je voldoende B12 binnen krijgt? Kijk dan goed naar de verpakkingen of neem dan dagelijks of een paar keer per week een vitamine B12-supplement.