Leestijd: 4 min

Zijn olijven gezond? - Dit zegt de wetenschap

2024-10-25|Voeding

Olijven mogen niet ontbreken op een mediterraan borrelplankje, tijdens een avondje tapas of als hartige noot in een salade of op pizza. Heerlijk, maar wel vet. Toch? Hoort de olijf thuis op jouw lijstje met guilty pleasures of zijn olijven toch stiekem een gezonde snack? In dit artikel duiken we de wetenschap in om te checken hoe gezond olijven nu eigenlijk voor je zijn.

Voedingswaarde van olijven

Het mediterrane dieet wordt beschouwd als een van de gezondste manieren van eten. Eén van de dingen die alle mediterrane keukens gemeen hebben: ze zijn niet vies van een dagelijkse portie olijf(olie). Ligt hierin misschien het geheim? 

Hoe gezond een product is, hangt ten dele af van de voedingswaarde. Hoeveel goede vetten, koolhydraten en eiwitten bevat het product, en welke vitamines en mineralen? Olijven zijn er in vele kleuren en smaken, dus het is lastig om eenduidig te bepalen wat hun voedingswaarde is. 

Gemiddeld genomen bevatten olijven tussen de 115 en 145 calorieën per 100 gram. Maar laten we eerlijk zijn: niemand werkt voor z'n plezier 100 gram olijven in één zitting naar binnen. Het Voedingscentrum beschouwt 40 gram olijven als 1 portie: een schaaltje van zo'n 8-13 olijven. De voedingswaarde is dan gemiddeld genomen als volgt:

Olijven – voedingswaarde per portie van 40 gram

Energie (kcal)

58 

Vet

6,1 g

- Verzadigd

0,8 g

- Enkelvoudig onverzadigd

4,5 g

- Meervoudig onverzadigd

0,5 g

Koolhydraten

1,5 g

- Voedingsvezels

1,3 g

Eiwitten

0,4 g

Natrium

624 mg (geen a.d.h.)

Vitamine E

1,5 mg (12,5%)

Koper

0,05 mg (5,5%)

Vitamine A

8 µg (1%)

Olijven gezond? Dat hangt af van deze factoren

De ene olijf is de andere niet. Je kan je voorstellen dat een sappige, handgeplukte en ambachtelijk gerijpte Kalamata-olijf iets anders voor je gezondheid doet dan een goedkope witte kaas-olijvenmix uit Nederland in pot. 

Hoe gezond of ongezond jouw olijfje is, wordt bepaald door 3 factoren:

  1. De rijpingsfase
  2. De verwerkingsmethode
  3. De rest van je voedingspatroon

Verwerkingsmethode

Er zijn grofweg 3 populaire verwerkingsmethodes te onderscheiden: de Spaanse groene olijven, Californische zwarte olijven en Griekse groene olijven. 

Bij de Spaanse stijl worden groene tot geelgroene olijven geoogst en bewerkt met een oplossing van natriumhydroxide en een oplossing van natriumchloride. Daarna worden de olijven gepekeld verpakt om te fermenteren en eventueel nog verder verwerkt (met bijvoorbeeld extra zout) om ze langer houdbaar te maken.

In de Californische stijl worden de olijven ook onrijp geoogst en vervolgens enkele maanden bewaard in pekel. Hierna worden de olijven bewerkt met 2 tot 5 natriumhydroxide-behandelingen en ondergedompeld in pekelbaden. De natriumhydroxide komt hierbij terecht in het vruchtvlees van de olijf. 

De zwarte kleur die ze hebben is kustmatig: deze ontstaat door de pekeloplossingen. Soms worden er ijzerzouten toegevoegd om de donkere kleur te behouden, waarna de Californische zwarte olijven gepekeld worden ingeblikt en gesteriliseerd worden. 

Bij Griekse olijven wordt de olijf in het laatste rijpingsstadium geplukt, wanneer ze al donker van kleur zijn. Deze verwerkingstechniek is veruit het natuurlijkst: de olijven worden na de oogst gewassen en ondergedompeld in een pekeloplossing. Vervolgens krijgen de olijven de tijd om te fermenteren. (1)

Jouw eetpatroon

Olijven vallen technisch gezien onder fruit, maar het Voedingscentrum plaats ze búiten de Schijf van Vijf. Dit komt doordat ze vanwege hun productieproces veel zout bevatten. 

Bijna 80% van de Nederlanders eet te veel zout, en dat is slecht voor je gezondheid. (1) Eet jij gedurende de dag sowieso al zoutrijk, dan is een portie olijven voor jou misschien niet het gezondste tussendoortje. 

Maar is de rest van je dieet relatief zoutarm, dan kun je gerust zo nu en dan van wat olijven genieten. Ze zijn namelijk niet alleen lekker, er worden ook verschillende gezondheidsvoordelen aan toegekend!

Nr. 1 Protein van Europa

Boost je eiwitlevels of herstel je spieren na een workout met Orangefit Protein. De Nr. 1 plantaardige eiwitshake van Europa!

Ontdek de Protein

Orangefit Protein Bar

Lekker voor onderweg, na je workout en standaard in de snackla. Orangefit Protein Bar legt de lat hoger dan ooit. Proef zelf maar!

Bestel Protein Bar

Word je dik van olijven?

Is het vetgehalte de reden dat jij je afvraagt of olijven wel zo gezond zijn? Of vraag je je af of je het eten van olijven kunt combineren met afvallen? In dat geval is er weinig reden tot zorgen: je wordt niet snel dik van olijven. 

Het Voedingscentrum adviseert om dagelijks zo'n 35-40% van je totale energie uit vet te halen. Voor een gemiddelde man is dit 100 gram vet, voor de gemiddelde vrouw 80. (6) Een portie olijven bevat zo'n 6 gram vet, dat valt dus reuze mee. Ter vergelijking: 1 plak jong belegen kaas bevat al 9 gram vet. 

Een beetje vet tijdens je dieet is zo'n gek idee nog niet: vetten geven een langer verzadigd gevoel dan bijvoorbeeld koolhydraten, waardoor je minder snel weer honger krijgt. Daarbovenop bevatten olijven geen suiker én zijn ze met hun 58 calorieën per portie verrassend caloriearm. Wij zeggen: lekker snacken – maar let wel op je zoutinname!

Bronvermelding

(1) Rocha, J., Borges, N. & Pinho, O. (2020). Table olives and health: a review

(2) Voedingscentrum. (Geraadpleegd in oktober 2024.) Hoeveel zout mag ik eten? 

(3) Moreno-González, R., Juan, M.E. & Planas, J.M. (2020). Table olive polyphenols: A simultaneous determination by liquid chromatography–mass spectrometry.

(4) Owen, R.W. et al. (2004). Olives and olive oil in cancer prevention.

(5) Chin, K. & Ima-Nirwana, S. (2016). Olives and Bone: A Green Osteoporosis Prevention Option.

(6) Voedingscentrum. (Geraadpleegd in oktober 2024.) Vetten.